Oldal kiválasztása

Hogyan takaríts meg 5 051 000 forint adót kezdő és kis vállalkozóként? Avagy minden amit a KATA-ról tudni kell!

A következő kérdésekre fogsz pontos válaszokat kapni:

 1. Mi jelent a KATA adózás?
 2. Ki lehet KATA-s?
 3. Mikor érdemes kiváltani a KATA-t?
 4. Mennyit és mikor kell pontosan fizetned?
 5. Milyen előnyei vannak a többi adózási formával szemben?

     +1. Milyen lényeges szigorítások várhatók 2021-től?

Mi jelent a KATA adózás?

Csapjunk bele! A KATA=Kisadózók Tételes Adója a legkedvezőbb hazai adózási forma, a vállalkozóvá válás előszobája, ezért rengeteg kezdő vállalkozó választja és sajnos egyre több bújtatott munkavállaláshoz köthető visszaélés is történt, amik miatt 2021-től szigorítások fognak életbe lépni.

Ki lehet KATA-s?

 1. a) az egyéni vállalkozó,
 2. b) az egyéni cég,
 3. c) a kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság,
 4. d) a kizárólag magánszemély taggal rendelkező közkereseti társaság

De túlnyomóan az egyéni vállalkozók szokták ezt az adózási formát választani.

 

Mikor érdemes kiváltani a KATA-t?

Akkor, ha KEVESEBB, mint 12 000 000 forintot számlázol évente. (Tehát ennél kisebb a bevételed.)

Mennyit és mikor kell pontosan fizetned?

KATA-s adózóként egy fix összeget kell havonta befizetned, tehát nem százalékos arányban adózol a bevételeid után. Ez első ránézésre akár ijesztő is lehet hiszen, ha 0 forint a bevételed, akkor is ki kell fizetned az alábbi összegeket.

 

 1. 25000 forintot kell havonta fizetned, ha nappali tagozatos DIÁK vagy, vagy legalább heti 36 órás bejelentett FŐÁLLÁSOD van. Ez a lehetőség NEM számít bele a nyugdíjalapba. (Tehát a nyugdíj szempontjából olyan, mint ha nem lenne munkaviszonyod.)
 2. Ha a fentiek nem teljesülnek, akkor havi 50000 forint lesz a kötelezettséged. Ez már beleszámít a nyugdíjalapba. A nettó beszámított jövedelmed 65 237Ft, tehát szinte semmi, ahhoz hogy egy szabad szemmel is jól látható nyugdíjad legyen.
 3. Pontosan ezért van lehetőséged emelt összegű KATA-t is fizetni havi 75 000 forinttal ahol a nettó beszámított jövedelmed már valamivel (de nem sokkal) több: nettó 109 060 forint. (Mondanom sem kell, hogy a KATA mellett érdemes nyugdíj megtakarítást is indítanod)

A havi 25/50/75 ezer forinton túl van még évente 2×25 000 forint iparűzési adó és mellette még évi 5000 forint kamarai hozzájárulás.

Adjuk össze ezeket a költségeket: 12-szer havi 25/50/75 ezer forint + 2-szer 25 ezer forint iparűzési adó + 5000 forint kamarai hozzájárulás.

A legideálisabb helyzetben mindennel együtt havi 29 585 forintot adózunk. Ebben az esetben évi 12 milliós bevétel mellett 5 051 000 forint marad a zsebünkben egy alkalmazotthoz képest. Tisztában vagyok vele, hogy a fenti helyzet ilyen formában ritkán valósul meg, de ebből a példából már érezheted, hogy pár év alatt mekkora különbség származik abból, hogy hogyan adózol a bevételeid után.

Milyen előnyei vannak a többi adózási formával szemben?

Azon kívül, hogy a legkedvezőbb adózási forma, a legegyszerűbb is, mert:

 1. Nem kell ÁFA nyilvántartást vezetni
 2. Nem kell fizetned különféle adókat, mert benne van minden
 3. A Kft-vel ellentétben itt az egyéni vállalkozás pénze a Te pénzed, tehát minden további nélkül tudod személyes költésre is használni. (Ezt ugye egy Kft-nél nem lehet megtenni)

Két jelentősebb hátránya az, hogy egy alkalmazotthoz képest szinte biztosan kevesebb fog a nyugdíjalapba kerülni, hogy ha pedig átléped a 12 millió forint éves bevételt, akkor 40%-os különadót kell fizetned, de csak a 12 millión felüli részre.

Milyen lényeges szigorítások várhatók 2021-től?

Ahogy fentebb is írtam, jelentős visszaélések voltak ezzel az adózási formával kapcsolatban, mert rengeteg cég bújtatott munkavállalásra használta.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy régen adott cég egy alkalmazott után aki havi bruttó 350 000 forintot keresett kifizetett 60 725 Ft munkáltatói adót és járulékot, az alkalmazottnak pedig levontak a bruttó béréből havi 96 950 Ft munkavállalói adót és járulékot, így neki maradt nettó 253 050 Ft.

Most ugyanez a cég aki a bujtatott munkavállalást végzi kifizet 350 000 forintot a KATA-s alvállalkozójának, ezzel pedig megspórolta a munkáltatói adókat és járulékokat és a korábbi alkalmazott is jobban járt, hiszen neki is több maradt végül a zsebében.

Az állam, aki az adóbevételekből tartja fenn magát, már nem nézte jó szemmel, hogy idén már több, mint 530 000 vállalkozó használja ezt az igen kedvező lehetőséget, ezért szigorításokat vezetnek be 2021-től.

A szigorítások a következő lényeges pontokat fogják tartalmazni:

 1. Egy magánszemély csak egyetlen vállalkozásban lehet kisadózó
 2. Kapcsolt vállalkozások esetén 40% mértékű adó fizetendő (pl. saját vagy családtagok tulajdonában álló vállalkozástól kapott bevétel után annak összegétől függetlenül 40 %-os mértékű adót kell fizetni)
 3. 40%-os mértékű adó a 3 millió forintnál nagyobb, ugyanazon partnertől származó bevételek után éven belül

A 2021-es KATA változásokról még biztosan fogunk hallani, mert rengeteg embert érintenek és gyanítom, hogy itt-ott még finomhangolva lesz, de ez már a jövő zenéje.

Fontos, hogy amikor elindítod a vállalkozásodat, akkor mindenképpen egyeztess könyvelővel, aki segít neked kiválasztani a megfelelő adózási formát, mert így rengeteg felesleges kiadástól fogod megkímélni magadat.

 

Amennyiben hasznosnak találtad az összefoglalót, tudasd velem egy like-kal, hogy a jövőben is hasonló tartalmakat készítsek.

Ha van olyan barátod akinek ez szintén hasznos lehet, akkor ne tartsd meg magadnak, segíts neki és oszd meg vele!

Ha pedig kérdésed van, akkor tedd fel bátran kommentben!